Međunarodni dan sestrinstva 2021.

Pandemija COVID-19 oštar je podsjetnik na važnu ulogu medicinskih sestara i tehničara. Iako je došlo do značajnih poremećaja u zdravstvu, došlo je i do značajnih inovacija koje su poboljšale pristup zdravstvenoj skrbi. Zbog globalne pandemije, zdravstveni djelatnici primorani su na naglu i veliku transformaciju, a same medicinske sestre i tehničari su u većini slučajeva bile „vođe borbe protiv pandemije COVID-19“.

© KBCSM / Foto: N.Djuric - Gjuro

Medicinske sestre i tehničari osnovni su dio tima zdravstvenih djelatnika koji igraju presudnu ulogu u promicanju zdravlja, prevenciji, liječenju i skrbi bolesnika. Često su prvi i ponekad jedini zdravstveni djelatnik kojeg bolesnici vide, a kvaliteta njihove početne procjene, skrbi i liječenja je od životnog značaja. Međunarodni dan sestrinstva koji svake godine organizira Međunarodno vijeće medicinskih sestara slavi doprinos medicinskih sestara i tehničara društvu širom svijeta. Obilježava se 12. svibnja svake godine. Datum ima vrlo snažno značenje jer je rođendan najpoznatije medicinske sestre Florence Nightingale, „dame s lampom“.

© KBCSM / Foto: N.Djuric - Gjuro

Tema Međunarodnog dana sestrinstva 2021. je „Medicinske sestre: glas za vođu – vizija buduće zdravstvene zaštite“. Međunarodni dan sestrinstva 2021. nastojat će istaknuti načine na koji medicinske sestre i tehničari uvode inovacije, a također će istražiti kako zdravstvena skrb može izgledati u budućnosti. Citat Florence Nightingale, utemiteljice modernog sestrinstva, „Za bolesne je važno imati najbolje.“ svakako opravdava cilj Međunarodnog dana sestrinstva 2021. jer ipak svaka inicijativa vrijedi kada je za cilj postići nešto od životne važnosti.

U 21. stoljeću, diljem svijeta, medicinske sestre su se sve više specijalizirale te se tako medicinske sestre koje rade na neurokirurškim radilištima nazivaju neurokirurške medicinske sestre i tehničari. U Republici Hrvatskoj još to nije slučaj. Neurokirurške medicinske sestre i tehničari brinu o bolesnicima s različitim stanjima koji zahtijevaju operativni zahvat na glavi i kralješnici. Neurokirurško liječenje obuhvaća širok raspon poremećaja, a to su poremećaji na kralješnici (kronični bolovi u leđima, hernija diska i degenerativna bolest diska), neurotrauma (ozljede kralješnice i mozga), različite vrste tumora na glavi i kralješnici, cerebralne aneurizme, ishemijske promjene, hidrocefalus, dubinske stimulacije mozga i slično.

© KBCSM / Foto: N.Djuric - Gjuro

Svim medicinskim sestrama i tehničarima kao i ostalim zdravstvenim djelatnicima je na prvom mjestu zdravlje i dobrobit bolesnika. Praksa utemeljena na dokazima i istraživanjima danas postaje vrlo važna te je jedna od važnijih intervencija kod postizanja cilja, dobrobit bolesnika. Sve više se priča o osobnom usavršavanju i multidisciplinarnom radu pri čemu se medicinske sestre potiču da usvoje neke od zadataka koje su do sada tradicionalno radili liječnici. Međutim, često na neurokirurgiji čujemo rečenicu da neurokirurzi “operiraju i liječe”, a medicinske sestre i tehničari “njeguju” no sama istraživanja to ne podržavaju. Potrebno  je prikupiti kvalitetne dokaze i provoditi više istraživanja od strane neurokirurških medicinskih sestara i tehničara te usvajati neurokiruršku praksu utemeljenu na dokazima kako bi neurokirurške medicinske sestre i tehničari postali cjenjeniji u društvu i punopravni članovi multidiscipliniranog tima. Vrlo je važno medicinskim sestrama i tehničarima osigurati znanja i vještine kako bi mogli pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb na najvišoj mogućoj razini. U budućnosti će biti potrebno razviti edukativne materijale iz područja neurokirurškog sestrinstva kako bi se olakšao profesionalni razvoj medicinskih sestara i tehničara te samim time poboljšala kvaliteta zdravstvene skrbi na neurokirurškim radilištima.

 Sretan Međunarodni dan sestrinstva!

Vaš UMSTNKH

Autor objave: Lorena Manović, mag. med. techn.